Razni savjeti i trikovi

Trikovi za TV servisere:

- Zaštitite TDA3576 od pregaranja (Gorenje TV) 
Odvojite pin 11 (out) od otpornika 300R. Ubacite BC327 sa bazom na pin 11 i emiterom na 300R. Kolektor BC327 spojite na masu. Dodajte diodu BA157 sa anodom na masi i katodom na emiteru BC327.
Ova zaštita je provjerena i 100% štiti kod proboja VN kaskade!  Shema


- Popravite loš kontakt gumice daljinskog 
     Upotrebite pozlaćenu žicu 0.1mm i napravite malu klamficu koju ćete zabiti preko oslabljele gumice. Pazite na orjentaciju. Pogrešno utaknuta neće raditi spoj.
     Upozorenje: ne koristite deblje žice jer će te uništiti tiskane vodove, ne koristite bakrene licne. Za klamficu koristite isključivo materijale koji ne oksidiraju. Pozlaćena brončana žica promjera 0.1mm je dovoljno dobra. Alternativa je i neoksidirana cekas žica promjera 0.1mm (ali nije elastična i teško se postavlja). Vidi presjek.
     Ovom metodom uspješno smo popravli više od 200 daljnskih upravljača!
     Svaki gubitak kontakta na repariranoj tipki obavezno dolazi od prljavštine. Zbog toga preporučamo češće čišćenje i upotrebu zaštitne folije preko daljinskog upravljača.
     Za moguću štetu ne odgovaramo!
     Druga metoda popravka lošeg kontakta je jednostavna i svodi se na to da se AL folija zalijepi na jedu stranu dvostrano ljepljive folije. Potom se škarama izreže na veličinu tipke i drugom stranom zalijepi na predhodno očišćenu gumenu tipku (naravno iznutra). Čišćenje je obavezno potrebno jer će se inače sve odlijepiti. Čišćenje se može napraviti alkoholom ili pranjem kistom u kadici sa otopinom cca 2dl vruće vode i žlicom ariela. U istoj otoponi i se može kasnije oprati i kućište. Prednost ove metode je da nema oštećenja vodova na pločici te je daljinski moguće beskonačno puta obnavljati. Nedostatak je da u slučaju malih površina gumenih tipaka može doći do otpadanja. Za izrezivanje nalijepljene folije se može koristiti i probijač papira (za umetanje u registrator).

- Problemi sa kućištem izoliranih tranzistora 
U posljednjih nekoliko godina često se događa da kućišta potpuno izoliranih tranzistora (npr. 2SD1651, 2SD2539, S2000N, itd.) nisu apsolutno ravna. To lako možete provjeriti i kod kupnje tako da uhvatite s dva prsta par takvih tranzistora. Poleđine okrenite unutra. Hvatanjem za zadnju trećinu dužine može se najčešće vidjeti da na drugom kraju nisu spojeni (okrenite ih prema svjetlu). Tj poleđine su im lagano zaobljene. Neće vam pomoći zamjena tranzistora u dućanu jer su svi takvi. Ugradnjom takvih tranzistora u sklopove riskirate da otkažu u kratkom roku. Već samim time što su u plastici, hlađenje poluvodiča je otežano, a kad nema dobar doticaj sa podlogom, to je još gore. Jedna od suolucija je i korištenje silikonskih izolatora, ali se time također pogoršava toplinska vodljivost. Kada se koristi toplinski vodljiva pasta, rješenje je jedino u poravnanju pozadine tranzistora. To se lako može napraviti sa brusnim papirom zalijepljenim na ravnu plohu (komad stakla). Trebati će vam određeno iskustvo da dobijete ravnu pozadinu. Ako nepravilno radite, možete napraviti i gore. U svakom slučaju, izbjegavajte brusiti naprijed - nazad. Također, mjesto pritiska na tranzistor ne treba mijenjati. Treba voditi računa da površina brusnog papira može biti viša na mjestima gdje se manje brusilo te to također utječe na loš rezultat. Provjeru možemo napraviti opet na staklu.
Poravnata površina izoliranog tranzistora Stavimo malu kapljicu vode (cca 3mm^3) na staklo i piritisnemo poleđinu tranzistora na nju. Kad bi ploha bila idealno ravna kapljica bi se raširila po cijeloj poleđini (što se vidi odozada kroz staklo). Ovim postupkom se koristimo već godinama jer smo tada sigurni da će ugrađeni poluvodič raditi godinama bez problema sa pregrijavanjem. Na desnoj slici se vidi površina prijanjanja (tamno) nakon poravnanja tranzistora 2SD2539. Tranzistor pritšće sitnu kapljicu vode na staklo. Samo staklo se ne vidi jer je prozirno.

Trikovi za elektroničare: 

- Ograničite struju kratkog spoja transformatorima na (220V~)
Jednostavnim umetanjem prigušnice u primar transformatora ograniči se maximalna primarna struja, a time i sekundarna. Za prigušnicu se može izabrati jeftina prigušnica za 40W flourescentnu rasvijetu (Imax=0,4A). Kombinacijom dviju prigušnica (serija , paralela, samo jedna) može se grubo regulirati maximalna struja primara. Struja sekundara je toliko puta veća, koliko je napon sekundara manji od napona primara.
Ovakav limit struje je pogodan je za eksperimente kada nismo sugurni u karakteristike tereta koji priključujemo (ispravljači, motori,itd.).
Upozorenje: Izlazni napon će biti manji i kod nazivne struje! Ako koristite ispravlječe tada koristite samo punovalne ispravljače (trafo mora biti opterećen izmjeničnom strujom)!.


- Pronađite brzo podatke o dijelovima u vašim katalozima ili sheme sa njima 
Ako imate bilo kakvo stolno računalo, možete ga iskoristiti za 'pamćenje' u kojem se katalogu nalaze podaci. A najvažnije je da u roku 30 sekundi možete proveriti i do 100 databook-ova ne gubeći nepotrebno vrijeme da bi samo utvrdili da u vašim knjigama nema podataka o tom čipu ili diodi.
Ako popišete i sve čipove, tranzistore i vama važnije dijelove po svim shemama koje posjedujete, tada će te moći istog trena pronaći shemu na kojoj je traženi dio. Ako se radi o čipovima, to zna biti i više nego dovoljno za potrebe servisiranja.
Nedostatak ove metode je gubljenje vremena da bi se popisalo sve dijelove i njihove pripadne knjige. Za pomoć u tome razvili smo mali DOS program (REPORT.EXE) koji iz tekstualnih skraćenih podataka tvori proširenu tekstalnu bazu gdje svaki red ima podatak o dijelu, pripadnom dokumentu i eventualno komentaru. Konvertirani file se vrlo uspješno može pretraživati sa tekstualnim pretraživačima (Nortonov ts.exe ili slično). REPORT.EXE možete dobiti downloadati besplatno sa primjerom za pisanje ulaznih podataka. Primjer je prepis elemenata iz preko 500 stranica Jaeger kataloga iz 1994. REPORT.EXE podržava makro definicije za prefikse i sufikse, numeričku repeticiju te komentar.
Promjer kratkog pisanja:
{BSY}                          - zadan prefix, moguće i više prefiksa npr. {BSY}{BSX}...
{^C Page 123}           - zadan komentar
15                                - upisan 1. promjenjivi dio
30                                - upisan 2. promjenjivi dio
{1N38}                        - novi prefix
{/R}                              - zadan sufix, moguće i više sufixa npr. {/N /AN /IN}
79                                 - upisan 1. promjenjivi dio
{^R83,1}                       - repeticija povećanjem za 1 do uključivo broja 83
{/}                                  - poništi sufix

  poslije prerade daje text  file:
BSY15   Page 123
BSY30   Page 123
1N3879R   Page 123
1N3880R   Page 123
1N3881R   Page 123
1N3882R   Page 123
1N3883R   Page 123
Iz gornjeg primjera je vidljivo da je količina pisanog teksta minimalizirana te da je sistem upisa optimiran za upis elemenata čija su imena jako slična, gdje bi upisivanje bilo zamorno i dugotrajno.
     U našoj bazi dijelova nalazi se 100.000. zapisa o elektroničkim dijelovima za koje imamo podatke. Pretraga tipično traje 10 sekundi. Ovo predstavlja važan faktor za uštedu vremena kod pretrage dokumentacije.

- Produžite vijek trajanja POZITIV 20 spraya, savjeti za oslojavanje 
     Držite spray u hladnjaku. Vijek trajanja se produžuje sa 6 mjeseci na više od 2.5godina. Spremljeni spray u hladnjaku koristili smo kontinuirano i bez razlike u kvaliteti cijelo vrijeme. Prije upotrebe spray je potrebno zagrijati na 35 °C (tuširanjem limenke pod toplom vodom i neprestanim mućkanjem). Otkriti ćemo vam još jedan trik za ravnomjerno razlijevanje foto laka po bakru. Pločicu izrežemo točno onih dimenzija koja nam treba. Bakrene rubove pločice lagano skinite tako da budu tupi. Bakar treba očistiti (npr. CIF-om), dobro isprati i osušiti. Zatim, sa propisane udaljenosti, ravnomjerno našpricati spray u malo debljem sloju.(na potpuno vodoravnoj plohi). Važno je, da nanošenje laka počnete u vodoravnim potezima (desno-lijevo) odozdo prema gore, bez vraćanja ili podebljavanja!. Dodatne probleme koji bi se javili kod sušenja, rješavamo obaveznim laganim sušenjem fenom sa 50cm udaljenosti (na maximalnoj temperaturi) sve dok se lak ne oslobodi otapala i prestane teći po pločici. Nakon toga, radimo konvencionalno preporučeno sušenje laka - vidi upute uz lak. Rezultat je fantastičan. Dobije se deblji sloj fotolaka (bez šanse da se pojave rupice ili da se skine prilikom razvijanja). Ravnomjerne je debljine po sredini i uz rubove. Ova metoda daje bolje rezultate od centrifugiranja, kada se pojavljuje stanjenje laka na sredini i zadebljanja uz rubove, (zbog čega često radimo pločice većih dimenzija pa ih kasnije obrezujemo). Na ovaj način štedimo lak, vrijeme, materijal i živce. Osim toga, potrebni alat za oslojavanje skoro svi već imamo (fen) te praktično nema nikakvih dodatnih ulaganja.
     Za osvjetljavanje laka možete koristiti jeftinu 300W OSRAM UV lampu ULTRA-VITALUX (cca 250kn/€33,15).Kada se koristi paus predložak za vodove ispod 5 mm debleog stakla, a lampa je udaljena 40cm vrijeme ekspozicije je 5 minuta. U odnosu na eksponiranje 500W halogenom lampom na udaljenosti od 15 cm ima puno prednosti. Grijanje predloška je minimalno, mogućnost požara zanemariva (ako je lampa ugrađena u kutiju za ekspoziciju mora se osigurati prisilni protok zraka) i omogućava ekspoziciju do A4 veličine. Osramovu lampu možete nabaviti kod Osram d.o.o..
     Za razvijanje fotolaka možete koristiti razrijeđeni CEVOSAN. Prednost je što je tekući te se lako može dozirati. Točan omjer možete izračunati preko podatka o količini lužine i potrebne koncentracije lužine za razvijanje. U svakom slučaju radi se do 20cm3 na 1L vode. Prilikom razvijanja novijeg laka proces ide brže.Optimalna brzina razvijanja je 30 sekundi. Ako ide brže, treba razrijediti otopinu za razvijanje. Lakirane pločice mogu mjesecima stajati u mračnim kutijama, ali će razvijanje biti duže (dva do 3 puta).

- Zamijenite specijalne žarulje na fotoćelijama sa bijelim LED diodama 
     Često se dogodi da se naiđe na fotoćelije koje rade sa žaruljicama koje imaju specijalan prihvat, veličinu, leću ili oblik. Stavljanje standardne žarulje često je nemoguće zbog veličine, preslabog svjetli i sl.
     Rješenje koje se nudi je usmjerena bijela dioda velikog svjetlosnog toka. Sa samo 20mA (3,6V=) uz upotrebu predotpora može se dobiti dovoljno dobra zamjena za specijalnu žaruljicu. Neki puta je najjednostavnije u kućište neispravne žaruljice montirati bijelu LED diodu i zatim promjeniti krug napajanja tako da se dobije odgovarajući polaritet i potrebna struja napajanja.
     Za izbor LEd diode preporučam bijelu LED diodu iz Conrada:
5mm/5600mcd/20 st./20mA broj 15 37 45-88. Cijena cca 5eura/komad.
     Dijelovi iz Conrad kataloga mogu se, bez donjeg limita na količinu, nabaviti preko Z-el chipoteke. Bijele LED diode istih karakteristika se mogu nabaviti iz Farnella preko firme Altpro po cijeni od cca 50kn/€6,60.
     Ako želite jeftinije Rješenje (ali nešto manje osjetljivo), u nuždi možete upotrebiti i crvene visokoefikasne LED diode (>1000ucd). Većina senzora je osjeljiva na crveno svijetlo slično kao i na bijelo svijetlo. Crvene LED diode promjera 5mm (1000ucd) se mogu nabaviti za manje od dvije kune.

- Izbjegavajte koristiti punovalni ispravljač sa dvije diode da bi smanjili grijanje transformatora 
     Jednostavnom računicom se da pokazati, da je bolje koristiti punovalni ispravljač sa 4 diode nego sa dvije diode. Koristimo li ispravljač sa dvije diode tada struja tereta teče naizmjence kroz jedan pa kroz drugi namot. Na prvi pogled, čini se da nema razlike kada koristimo samo jedan namotaj. Pogledamo li pažljivije na primjeru malih transformatora koji imaju isključivo jedan ili dva sekundara možemo vidjeti slijedeće: Trafo sa dvostrukim namotajima ima dva puta više namotaja. Da bi žica stala, mora biti dva puta manje kvadrature nego kada se radi o jednom namotaju. Dva puta manja kvadratura ima za posljedicu dva puta veći unutarnji otpor (2R). To znači da u punovalnom ispravljaču sa dvije diode, struja tereta teče naizmjenično kroz namotaje te disipira I*I*(2*R)/2 i I*I*(2*R)/2 u namotajima sekundara. Ukupno I*I*2*R. Kod punovalnog ispravljača sa 4 diode struja uvjek teče kroz jedan namotaj koji ima otpor R (bitno je da je trafo izveden sa jednostrukim sekundarom) te disipacija iznosi I*I*R. Zagrijavanje transformatora proizlazi iz gubitaka u primaru, jezgri i u sekundaru. Ako zanemarimo gubitke u jezgri i pretpostavimo da primar i sekundari imaju iste gubitke tada možemo slobodno reći da se transformatori sa dvostrukim sekundarom i punovalnim ispravljačem sa dvije diode griju 50% više od transformatora sa jednostrukim sekundarom i četri diode. Naravno, da će svatko reći, da tada imamo gubitke u naponu zbog dodatne dvije diode. Međutim, diode se mogu lako hladiti na hladnjaku, a i lako su zamjenjive. Ako ste imali priliku otvarati jeftine punjače akumulatora (nakon pregaranja), vidjet ćete da svi imaju 4 diode. Objašnjenje je upravo gore navedeno. Proizvođači bi mogli lako uštedjeti na dvije diode, ali bi tada morali povećati transformator (da namotaju još jedan sekundarni namot sa jednako debelom žicom). Rezultat bio bio trafo sa više željeza i bakra te bi punjač morao biti teži (jer trafo najčešće pregara i u spoju sa 4 diode). Hladnjaci za diode obično su od aluminija koji je više od dva puta lakši od željeza i bakra.
     Možda ste i vi napravili neki uređaj sa punovalnim ispravljačem od dvije diode. Sve ste lijepo proračunali, dali namotati trafo i mislili kako ste uspješno uštedjeli za dvije diode. Tek poslije ste opazili da vam se trafo poslije dužeg rada na nazivnoj snazi poprilično grije. Sad znate zašto. Čudno je, da se u školama, kada se uče ispravljački spojevi, to uopće ne spominje.
     Naša preporuka je: učite na tuđim greškama ! Izbjegavajte ispravljače sa dvije diode kada ih sami projektirate.

- Ako imate komponent tester na osciloskopu, počnite ga koristiti 
     Komponent tester ja koristan dodatak na nekim osciloskopima. Jako je korisan u poslovima servisiranja. Omogućava da se većina diskretnih komponenti ispita bez vađenja iz sklopa. Pri tome je jednio ograničenja da sklop mora biti isključen i svi kondenzatori ispražnjeni od naboja. Komponent testerom moguće je testirati:
diode
bipolarne tranzistore
mosfete
tiristore (male i u vođenju)
ujt
put
kondenzatore od 0,1uF do 1000uF
izlaze i ulaze IC-a (usporedbom)
itd.
component tester - loš elektrolit 220uF, mag x10
Osim toga, jako je pogodan za traženje kratkih spojeva. Evo malog trika za zaštitu od uništenja (ne štiti vas 100% ali uz malo više pažnje smanjujete vjerojatnost na ništa). Prvo ispraznite elektrolite. A da budete još sigurniji, koristite diodu (povezanu u seriji sa komponent testerom) kada tražite kratki spoj. Anodu diode spojite na živi kraj komponent testera. Tako ćete spriječiti mogući pozitivni napon da krene prema komponent testeru. Minus kraj komponent testera uzemljite na minus napajanja. U slučaju negativnog napajanja okrenite diodu.
     Kako iskusni elektroničari u popravku TV-a znaju da 50% greški dolazi od loših elektrolita uvijek je bila dilema: kako znati da li je elektrolit dobar? Mjerenje kapaciteta ne daje 100% rezultate. U tu svrhu treba koristiti mjerače kapaciteta koji pokazuju i faktor gubitaka. Ako to nemate, možete koristiti komponent tester. Kod provjere kondenzatora, odvojite uvijek barem jednan izvod od ostatka kruga (odlotajte jedan pin). Spajanjem komponent testera treba se dobiti elipsa ili kružnica. Ako je elipsa horizontalna ili verikalna kondenzator je o.k. Ako se slika spaja u vertikalnu crtu možete je razvući sa x10 horizontalnim pojačanjem (kod većih elektrolita). Dodatni test je test punjenja. Tada dodamo diodu u seriji sa komponent testerom tako da puni kondenzator. Obratite pažnju na polaritet, tantal kondenzatori se ne smiju reverzno polarizirati. Ako napravimo pauzu od par sekundi i probamo ponovo, slika se ne smije promjeniti od prekida zadnjeg testa. Pazite da rukama ne ispraznite kondenzator. Ako se kondenzator malo ispraznio, to će se vidjeti tako što će se morati dopunjavati. Često se, za potvrdu rezultata može uzeti drugi ispravni (novi) dio i njega usporedno testirati. Pažnja: neki puta i novi kondenzatori imaju sitne gubitke (definira ih proizvođač) pa je to najbolji način za utvrđivanje ispravnosti. Kod primjene elektrolita u impulsnim sklopovima, može se dogoditi da elektrolit ima lošu karakteristiku samo na visokoj radnoj frekvenciji. Tada se može dogoditi da mjerenje komponent testerom na 50Hz  ne daje točan rezultat, tj. kondenzator izgleda ok, ali ustvari nije. U takvim situacijama preporučamo preventivnu zamjenu elektrolita sa odgovarajućim (pogodnim za impulsni rad - prema specifikaciji proizvođača). Upotreba standardnih elektrolita obično ima za posljedicu višestruko kraći radni vijek, čak i manji od tvornički ugrađenih dijelova (koji ne moraju biti posebno označeni).
     Mi se aktivno koristimo komponent testerom u defektaciji kvara na diskretnim komponenatama već 10 godina. Uštede na vremenu defektacije su ogromne. Osim toga, deset puta manje je neizvjesnosti u zaključku. Probajte i sami i nećete se razočarati. Eksperimentirajte prvo na ispravnim komponentama (dok ne dobijete rutinu). Kombinirajte diode, kondenzatore i otpore. Stječeno znanje će Vam pomoći da Vas gledaju kao velikog stručnjaka koji u par minuta može elegantno locirati kvar.

- Trik  za ispitivanje kvalitete elektrolitskih kondenzatora za switching aplikacije 
     Ako ste željeli provjeriti kvalitetu elektrolita za switching aplikaciju, možete to lako napraviti upotrebom funkcijskog generatora i osciloskopa. Na funkcijskom generatoru podesite kvadratni napon 0..5V, frekvencije 30kHz. Kako funkcijski generator ima impedanciju 50 ohma možete ga direktno spojiti na testirani elektrolit. Pazite na polarizaciju. Zatim spojite osciloskop na elektrolit. Uključite AC vezu i pojačajte osjetljivost osciloskopa da bi očitali izmjeniči napon. Idealni kondenzator će imati trokutasti napon bez skokova amplitude. Ako su skokovi amplitude veći elektolit je lošiji. Mjerenjem skoka napona (dU) može se izračunati unutarnji otpor elektrolita. R=Rg/(2,5/dU-1). Rg=unutrašnji otpor generatora funkcija (50R). Mjerenjem elektolita istog kapaciteta, ali različitog nazivnog napona i drugačijeg tipa ili proizvođača može se lako procijeniti koji je elektrolit najpogodniji za switching aplikaciju.
     Uputa: kod mjerenja sondu prikopčajte direktno na izvode elektrolita.

- Jednostavnim sklopom možemo grubo izmjeriti probojni napon poluvodiča 
     Ovim jednostavim sklopom lako se može izmjeriti (provjeriti) probojni napon. Kapacitivna pumpa daje istosmjerni napon 600 ili 1200VDC. Spajanjem običnog voltmetra sa kazaljkom prema donjoj shemi možemo izmjeriti probojni napon po formuli:

Up=1200-Uv,  Uv=napon očitan na voltmetru.

     Za test do 600V formula je:

Up=600-Uv

     Upozorenje:
Prilikom priključivanja paziti na spoj nule i faze. Sklop je potencijalno opasan po život te ga preporučam za upotrebu samo osobama koje imaju dovoljno znanje za siguran rad!!!
Voltmetar mora biti sa kazaljkom (bez pojačala)!!!
Preporučamo upotrebu odvojnog transformatora 220/220V na ulazu radi povećanja sigurnosti
Sklop nakon isključenja napajanja treba isprazniti spajanjem zajedno test elektroda za ispitivanje ( + i - ) u trajanju barem 30 sekundi.

SKLOP NIJE ZA POČETNIKE

Ispitivač probojnog napona 1200/600V za poluvodiče i izolaciju

- Priručna metoda za provjeru rada IC emitirajućih dioda 
Mnogi ne znaju da se sa kamerom na mobitelu ili digitalnim fotoaparatom može detektirati rad IC LED emitera. Dovoljno je u polumraku usmjeriti objektiv u testirani izvor IC svijetla i na LCD tražilu će se moći vidjeti svijetloplava svijetlost iz IC emitera. Tako lako možete provjeriti da li vam daljinski upravljač radi ili ne.
          Na desnoj slici se vidi primjer testa rada daljinskog upravljača od TV-a.

- Popravak baterijskih kontakata 
     Kada iscuri kiselina iz baterija i ošteti kontakte često se događa da spoj baterije postaje nesiguran. Za male struje (do 200mA) postoji idealno rešenje. Kontakt se očisti od hrđe i kiselinskih soli te zatim u tankom sloju prelakira vodljivom bojom - tekuće srebro. Višegodišnje promatranje stanja takvog kontakta je pokazalo da se kontaktna površina drži odlično i nema gubitka spoja. Radi se o spoju backup baterija RAM-a. Ovom metodom se mogu spasiti i kontakti za baterije u daljinskim upravljačima, kalkulatorima, tranzistorima, itd. Upozorenje: vodljivo srebro nije pogodno za popravak kontakata tipkala i prekidača jer se pod djelovanjem trenja mehanički raznosi.

- Zaštita teflonskog vrha pumpice za lem 
     Teflonski vrh pumpice za lem može se zaštiti od oštećenja stavljanjem silikonske cjevčice preko njega.
Zaštitna silikonska cjevčica na teflonskom vrhu pumpice za lem     Na primjeru pumpice Soldapullt SS350 se vidi silikonska cjevčica koja uspješno štiti teflonski vrh. Od početka korištenja pumpice korištenjem silikonske cjevčice nije bilo potrebe mjenjati teflonski vrh (zadnjih 15 godina).
     Za silikonsku cjevčicu se može iskoristiti dio silikonske kapice sa starog VN transformatora od TV-a ili monitora. Cjevčicu je najlakše ravno odrezati sa običnim sjekaćim klještima. Slikonska cjevčica treba biti oko 1mm dulja od teflonskog vrha. Kada se potroši jedna strana cjevčice može se okrenuti druga ili je malo skratiti.
     Primjećeni nedostatci kod korištenju proizlaze zbog većeg vanjskog promjera vrha. Događa se i zaustavljanje lema na spoju teflona i cjevčice.
     Pozitivna pojava je da se može poboljšati efekt usisavanja lema zbog boljeg dihtanja vrha pumpice i podloge. Neoštećena silikonska cjevčica kod okomitog pritiska na podlogu može dobro zatvoriti protok zraka sa strane.

- Pretvorite staru ručnu lampu (4,5V) u moćnu LED lampu 
     Stara ručna 4,5V lampa obiluje prostorom. Uz dosta truda može se pretvoriti u moćnu LED lampu. Ako nemate takvu staru lampu, možete kupiti takvu lampu za manje od 20kn/€2,65 (SPIEL) te je preraditi.
LED lampa     Umjesto 3,5V žaruljice se može iskoristiti 1.3W hladno bijela dioda W32180 (52lm/350mA). Također, umjesto 4,5V baterije se može iskoristiti 4 NiMh akumulatora od 2,3Ah. Regulaciju struje kroz LED diodu (50..300mA) možete izvesti po priloženoj shemi. Led diodu i regulacioni tranzistor treba pričvrstiti na 15K/W hladnjak. Treba kompletno isprazniti sadržaj lampe te na dno staviti univerzalnu raster pločicu okrenutu tiskanim dijelom prema unutrašnjosti baterije (probiti dvije uglate rupe i saviti limiće kućišta). Treba nalotati komad raster pločice sa tasterom tako da ga može pritiskati poluga sa desne strane i tipka odozgo. Treba nalotati maticu i pričvrstiti hladnjak Fischer SK145-25 ravnom stranom na mjestu gdje treba biti LED dioda. Prema shemi treba spojiti tiskanu pločicu te driver tranzistor iskoristiti za učvršćenje pločice i hlađenje.
LED lampa iznutra
LED dioda je Cree MCE4WT-A2-0000-000K01 LED diodu W32180 (Seoul) treba učvrstiti na hladnjak (zalotati na 0,4mm vitroplast sa odgovarajućim vodovima) te isti vitroplast iskoristiti kao izolaciju pozadine driver tranzistora. U primjeru je korišten klizni linearni potenciometar koji se može smjestiti iznad zrcala na pokretnom dijelu kućišta. U ovom slučaju treba napraviti 4 cm i 2,5mm široki prorez za klizač potenciometra (može se napraviti uskom turpijom nakon bušenja nekoliko rupa). Potenciometar se može učvrstiti rastopljenim toplim ljepilom. U slučaju da želite koristiti lampu samo na maksimalnoj svjetlini, izbacite komponente regulatora struje. To vam ipak ne preporučamo jer je svjetlost poneki puta prejaka kada se koristi za osvjetljavanje bliskih predmeta.
    Da bi se svjetlost što više usmjerila i dobilo na intenzitetu može se u prostor zrcala ubaciti smotak aluminijskog lima (ili kartona) koji tvori cijev. Unutrašnjost cijevi se može obložiti AL folijom (zalijepiti neostikom ili oho ljepilom). Akumulatorske AA baterije možete ubaciti u odgovarajuća kućišta i spojiti na napajanje sklopa.
    Uz ovako preuređenu lampu privući ćete pažnju kolega na poslu. Regulacija vam pruža mogućnost izbora slabijeg svijetla i dužeg rada ili jačeg svjetla i kraćeg trajanja baterija. Na najslabije podešenom svjetlu trajati će 7 puta duže (40 sati) od žaruljice i neće biti osjetljiva na padanje.
   Upozorenje: Nekad ne gledajte u svjetlost ove LED diode jer možete oštetiti oči !!!
    EXTRA TRIK: Upotrebom LED diode  Cree MCE4WT-A2-0000-000K01 (IC elektronika ili Farnell) može se dobiti dva puta jača svjetlost kod iste struje. Osim toga, možete i pojačati struju za duplo (spojiti sve 4 anode skupa, spojiti sve 4 katode skupa, umjesto 470R staviti 220R) te tako dobiti i 4 puta jaču svjetlost. Problem je jedino u bitno višoj cijeni.

Trikovi za superelektroničare: 

- Pregradite ATX PC napajanje u regulirani izvor napajanja 0..5V sa strujnim limitom 0..15A (samo za superznalce)
     Postupak je:
1.: prectajte dokumentaciju napajanja u krugu regulacije napona (sa TL494)
2.: prekinite kontrolu 12V napajanja i eventalnu kontrolu preniskih napona
3.: ubacite potenciometar umjesto fiksnog referentnog napona za podešavanje izlaznog napona
4.: ubacite shunt i strujni komparator (sa LM393) te izlaz spojite preko diode sa katodom na pin 4 od TL494 (dead time)
5.: ubacite potenciometar za podešavanje struje i to je to
      U najboljem slučaju trebat će vam cijeli dan dan za ovu pregradnju. Ako uspijete dobit će te najjeftiniji izvor napajanja ovakvih karakteristika!
     PrimjerTrikovi za sve: 

- Produljite vijek trajanja vaših običnih lampi na 220VAC
     U većini slučajeva to je teško napraviti, ali ako ste u mogućnosti da ugradite soft start regulator možete bitno produžiti vijek trajanja žarulja. Iz vlastitog iskustva možemo reći da na primjeru minjonki, kada je upotrebljen duži soft start i limit efektivnog napona na 190V, da smo zaboravili na izmjenu žarulja na lusteru. Pri tome jedino morate paziti da triac strujno bude 15 puta jači od nazivne struje lampe. Razlog je jednostavan. Sve štima i sa slabijima triacima, ali kad lampa izgori slabiji triac ne izdrži pa pregori i on.

- Produžite vijek halogenih grijača ili žarulja
     Danas se često mogu naći jeftine grijalice sa halogenim grijačima (ATLAS NL12/16). Međutim, vijek grijača je poprilično kratak (premda duži od garancije). Jedan od razloga je i smanjeni otpor grijača u hladnom stanju. Prilikom uključenja snaga može u kratkom trenutku biti i 7 puta veća od nazivne. Jedno od riješenja je soft start regulator, ali postoji vrlo jednostavno riješenje. U krug grijača ubacite u seriju odgovarajući AC kondenzator. Izborom kapaciteta po formuli C=P*0,1315 (uF) dobiva se da vršna snaga prilikom starta ne prelazi nazivnu, a grijač u konačnici radi sa 80% nazivne snage (na 90% napona). Formula vrijedi za napajanje 220V/50Hz i snagu izraženu u watima. Paralelno sa kondenzatorom treba spojiti 220K (1W). Detaljnija formula je:
Formula za kapacitivni ograničavač snage grijača

Kondenzator C je radnog tipa za minimalno 250VAC

P= snaga u watima
f= frekvencija u hertzima
U=napon u voltima
     Ovo riješenje može izvesti i spretniji električar, a može se primjeniti na sve AC žarulje i grijače koji imaju 3 i više puta manji otpor u hladnom stanju od radne vrijednosti. Npr. za minjonku 40W trebalo bi staviti  5uF/250VAC u seriju sa žaruljom. Nedostatak je zauzimanje prostora, a prednost jednostavnost i lako održavanje te otpornost na mrežne naponske udare.
     Upozorenje: ovaj spoj se ne može koristiti kod stubišne rasvijete kada stubišni automat vrši regulaciju svijetlosti.

- Spriječite posljedice opeklina u začetku 
     Desetljećima provjerena metoda za ublažavanje opekotina i njihovo bezbolno zacijeljivanje. Opekline od lemilice, vrućeg ulja, vrelog tinola i sl., a koje nisu odmah izazvale otvorenu ranu lako ćete riješiti ako odmah namažete opečeno mjesto sa gustom sapunicom od običnog sapuna. Nasapunano mjesto nikako ne ispirite nakon sapunanja, već ga ostavite da se osuši. Rezultat sapunanja je obično smanjenje peckanje rane i zarastanje bez tipičnog cijeđenja. Mjesto opekotine nakon par dana obično dobije tamnosmeđu fleku, koja sa vremenom nestane bez ožiljka. Ovaj trik pali za opekline veličine do 1cm2. U praksi primjenjeno i provjereno pomoglo kod opeklina od vruće masti i ulja do pojedinačne površne od 1cm2. Ako primjetite neoubičajene komplikacije javite se svom liječniku. Ovaj savjet koristite samo na svoju odgovornost !

- Uštedite novac za gorivo- ugradite autoplin na vaše vozilo 
Ako imate benzinski motor, nema prepreka da ugradite autoplin. Cijena goriva računana po kilometru je barem dva puta manja nego na benzin. Na suvremenim ubrizgavajućim mašinama uopće se ne opaža razlika u korištenju goriva. Vozilo ima iste karakteristike kao i na benzin. Iz iskustva više korisnika autoplina doznajemo da možete očekivati: mirniji rad motora (osobito na leru), manje trošenje motora (iskustva su da se vijek mašine može produžiti duplo?), čistije ulje u motoru (nema gareži koja bi se otopila u ulju) te dulji vijek auspuha (ispušni plinovi su manje agresivni ?!) .
Isplativost ugradnje ovisi o potrošnji vašeg vozila i broju pređenih kilometara. Ako radite preko 20.000 km godišnje (ili imate preko 600kn/€79,60 mjesečnog troška za benzin), sigurno će Vam se isplati ugradnja autoplina. Visoko početno ulaganje možete prebroditi na primjer samofinanciranjem. Ako preusmjerite sredstava na ugradnju autoplina, a zatim zbog smanjenja troškova goriva uštedu kumulirate dobiti ćete natrag taj isti kapital. Time ćete odgoditi prvobitno ulaganje, ali ćete imati kasnije mnogo veću korist.
Značaj ugradnje autoplina možemo prikazati jednim vidom ulaganja. Vjerojato  bi 90% ljudi reklo 'DA' za autoplin, kada bi se to prezentiralo ovako: Želite li uložiti 5-10 tisuća kuna da bi nadalje imali popust na gorivo od 50%? Ako uložite npr. 7000kn/€92,90, tada kod svakog točenja benzina u rezervoar (npr. 40L po 6kn/€0,75) štedite 120kn/€15,90 tj. 1,7% ulaganja. Poslije 59 točenja ste isplatili ulaganje. Ako točite gorivo svaka 2 tjedna, tada se ulaganje isplati za 2 i pol godine (2360L benzina). Nakon toga roka ostvarujete uštedu od 2880 kuna/€382,20 godišnje (što je ustvari Vaša čista zarada). Financijski gledano, ostvarujete kamatu 41% godišnje na uložena sredstva. U realnoj kalkulaciji treba oduzeti dodatne troškove za cestarinu i tehnički pregled (606kn godišnje).
Po zadnjem zakonu, vozila sa ugrađenim autoplinom ne trebaju eko test te se on na tehničkom pregledu više ne izvodi (vlastito iskustvo početkom 2004 godine).
Primjer ljetne potrošnje LADE NIVE1.7 karburator (ugrađen CUT-OFF ventil):
u gradu: 1.2 kn/€0,16/km na benzin, 0,42 kn/€0,06/km autoplin
na otvorenom (do 100 km/h): 0,64 kn/€0,08/km na benzin, 0,32 kn/€0,04/km autoplin
ugradnja se isplati već nakon 10,000 km vožnje gradom
Sigurnost autoplina u vozilu je velika. Propisnom ugradnjom i redovitim održavanje autoplin je potpuno siguran. Inače, rezervoar plina ne može eksplodirati. Plin je eksplozivan samo ako je pomiješan u određenom omjeru sa zrakom. U rezervoaru plina nema zraka. Veća je vjerojatnost eksplozije benzinskog rezervoara.
Ako imate garažu ispod razine zemlje, bilo bi dobro da ne ugrađujete autoplin. Plin je teži od zraka i može se kumulirati u prostorima nižim od razine zemlje. Tada postoji mogućnost eksplozije ili gušenja plinom.

- Produljite vijek korištenja silikonskog kita 
Držite korišteni i nekorišteni silikonski kit u zamrzivaču na barem -18°C. Kit se stvrdnjava u djelovanju sa vlagom iz zraka.Tu mu je to znatno usporeno jer se sva vlaga u zraku zamrzne. Na ovaj način silikonski kit možete iskoristiti 100%. U zamrzivaču može biti i nekoliko godina, a da ostane upotrebljiv. Kit mora biti dobro zatvoren (može biti zalijepljen ljepljivom trakom koja sprečava pristup zraka). Prije upotrebe ga ne treba ugrijavati na sobnu temperaturu.
Držanjem silikonskog kita u zamrzivaču štedite vrijeme i novac. Kit vam je uvijek na raspolaganju i nema bacanja neiskorištenog kita.

- Zaštitite TV, satelitski prijemnik, kućno kino i DVD player od groma 
Mada će slijedeći savijeti biti stručnijim osobama nepotrebni, iz iskustva vam mogu reći da je jedina 100% zaštita od groma isključivanje uređaja sa mrežnog napona izštekavanjem mrežnog utikača. Za sisteme koji imaju vanjsku antenu potrebno je iskopčati i antenu i staviti je podalje. Ako imate satelitski prijemnik, također iskopčajte i njegovu antenu. Ako imate antenu sa pojačalom, tada obavezno izštekajte adapetr iz struje. Kada se koristite sa telefonima koji imaju AC adaptetre vrijedi isto pravilo. Iskopčajte AC adapter iz struje i ulaz telefonske linije.Time će te minimalizirati moguću štetu od udara groma. To osobito vrijedi kada idete na dulji odmor ili se najavljuje jače grmljavinsko nevrijeme. Nedavno sam imao prilike vidjeti da je udar groma u samo jednoj kući onesposobio 3 TV-a, antensko pojačalo (adapter je ok), digtalni SAT prijemnik, DVD player, kućno kino i dva telefona. Na SAT prijemniku je poslije udara groma ostala rupa na limu promjera 5mm (kao kod varenja sa 75A na tankom željeznom limu). Ako mislite da se to ne događa u vašem mjestu stanovanja, imamo lošu vijest za vas. Zadnjih nekoliko pogubnih udara groma se dogodilo tamo gdje nikad toga nije bilo desetljećima. Zato vam je bolje da u nekoliko minuta spriječite moguću štetu. Učite na tuđim greškama.

- Napravite sami jeftino sredstvo za skidanje kamenca i pri tome dobro uštedite 
 Zvuči nevjerojatno, ali kombinacijom 4 volumna dijela octa (9%) i jednog volumnog dijela limunske kiseline dobivate sredstvo za skidanje kamenca sa keramike, emajla, rostfrei-a i drugog. Sredstvo koje ćemo nazvati "OLS" se u probnom roku pokazalo dobrim. Ne nagriza rostfrei i emajl na kadama. Neka sredstva, koja se mogu nabaviti u prodavaonicama, mogu vam lako uništiti emajliranu kadu i kromirane pipe (provjereno u praksi).
Moramo vas ipak upozoriti da OLS nagriza mesing i bakar te ga nije preporučljivo koristiti na takvim i sličnim metalima. Također OLS u kombinaciji sa kuhinjskom soli nagriza i rostfrei.
Prednost OLS-a je u cijeni i poznatom sastavu. Komponente za OLS su barem duplo jeftinije od tvorničkih sredstava za skidanje kamenca u domaćinstvu. Limunska kiselina se može jeftino kupiti u pakovanju od 200 grama (AGZ 5,7kn/€0,75). Od jedne litre octa (ARO 4,25kn/€0,56) se odlije 2 dl i zamijeni sa 200 grama limunske kiseline. Time dobivate 1L OLS-a za 9,95kn/€1,32. Slična tvornička sredstva koštaju 18..32kn/€2,52-€4,25 po litri. OLS se dozira kao i ostala tvornička sredstva za skidanje kamenca (jednako je djelotvoran i brz). Osim toga, budući da je to ocat i limunska kiselina, čak i da ga popijete (gutljaj) nećete se otrovati.
Evo i malog trika kojim će te povećati uštedu OLS te time još profitirati. Za čišćenje pločica, umivaonika, kade, čaša i pipa koristite raspršivač. Raspršivačem stvarate finu maglicu koja se dobro lijepi za površinu. Nemojte pretjerivati jer previše maglice izaziva grupiranje u kapljice i otjecanje sredstva. Staklene čaše pošpricajte i ostavite preko noći da se čiste. Pipe prešpricajte i nakor par minuta isperite (kada se radi o redovitom tjednom čišćenju). Za deblje slojeve preporučam povremeno došpricavanje.
Oklopljeni kromirani plašt od tuša možete također očistiti sa OLS-om. Postupak će najvjerojatnije trebati nekoliko puta ponavljati kada su deblji slojevi kamenca. Druga metoda je da ga preko noći uronite u obični ocat. Treba pritisnuti cijev sa nemetalnim pritiskačem da bi ostala potpuno u octu. Posuda mora biti plastična. Pritiskač ne smije biti udubljen odozdo !!
OLS kontinuirano koristimo od 01.07.2007. i pokazao se izvrsnom zamjenom za skupa tvornička sredstva.
Upozorenje: OLS nagriza kožu te preporučamo izbjegavati dulji kontakt sa sredstvom za čišćenje. Kod djelovanja OLS-a na većoj površini potrebno je provjetravati prostoriju (npr. kod pranja kade).
OLS koristite na vlastitu odgovornost. Za moguće štete ne preuzimamo odgovornost.


Trikovi za korisnike autoplina u automobilu: 

- Smanjite potrošnju plina za 7% bez utjecaja na ubrzanje (samo za obični rasplinjač)
Ugradite CUT-OFF sklop vašu plinsku instalaciju. Uređaj se sastoji od plinskog ventila (na crijevu prema rasplinjaču) i elektronike koja ga kontrolira. Elektronika dobiva signal sa mikroprekidača na gasu (aktiviran u odpuštenom gasu) i sa primara bobine (pazi na broj okretaja mašine). Plinski ventil zatvara plin kad se pusti gas i tek kad broj okretaja mašine padne ispod minimalnog ponovno ga uključi. Elektronika je realizirana beskontaktno i brzo reagira kod otvaranja ventila. Djeluje prilikom promjene brzine i kod svakog usporavanja ili spuštanja niz nizbrdicu (uz otpušteni gas).

Prednosti su višestruke:
Smanjenje potrošnje (7%) i isto toliko povećanje autonomije sa jednim rezervoarom.
100% kočenje mašinom povećava sigurnost na skliskoj cesti
Smanjuje potrebu za stiskanjem kočnice. U većini slučajeva samo se otpusti gas i automobil usporava.
Otplativost otprilike na istom broju kilometara kao i sam plinski uređaj.

Naša iskusta na vozilu LADA NIVA 1.7 su izvrsna. Vozne osobine prilikom kočenja kada se vozi na plin i benzin su iste. Ulaganja se isplatila nakon 16000km. Vozimo se već 60000km sa ugrađenim CUT OFF sklopom i ušteda na gorivu prelazi 1750kn/€232,26. Dobit je veća od 1250kn/€165,90 (tokom 5 godina).

- Rješenje za zaglavljivanje ventilića pumpe za benzin na LADI Nivi 
Ako se vozite na plin i zaboravite povremeno prebaciti na benzin (osobito je korisno za rasplinjač kad se radi o višestnom zaustavljanju), može Vam se dogoditi da trajno visoki pritisak i mala količina nečistoća zablokiraju drugi ventil u pumpi za benzin. Uobičajeno je da se elektroventil za benzin postavlja iza pumpe za benzin. Time pumpa pumpa bez protoka postižući kod većih brojeva okreta mašine maksimalan tlak. Taj tlak pritišće poklopčić drugog ventila u pumpi. Dovoljne su sitne nečistoće i da se poklopčić zaglavi do te mjere da se ni pri najvećem broju okretaja više ne može osloboditi.
Promjena pumpe za gorivo ne rješava problem. Prije ili kasnije dogoditi će se to i na novoj pumpi. Od nekoliko mogućih rješenja pokazalo se najjeftinije i najefikasnije rješenje sa nepovratnim ventilima. Više o tome uz shemu povezivanja.

- Ručne tačke sa kočnicom 
     Prednosti kočnice na tačkama su:
vožnja tereta na nizbrdici je lakša nego po ravnom - tačke više ne vuku niz brdo
prilikom iskretanja (betona, zemlje, cementa, i sl.) tačke ne bježe - mogu se zakočiti
veća sigurnost kod kretanja uzbrdo - ako tačke krenu nazad uvijek se mogu lako zaustaviti
a pritom ste i glavna faca u mjestu
Ručne tačke sa kočnicom

Da bi se najjednostavnije napravile tačke sa kočnicom treba:

izbaciti postojeći kotač
staviti polovni kotač od skutera (predni ili zadnji)
dodati ojačanje i učvršćenje vilice doboš kočnica - bez ojačanja će se sigurno potrgati nosači kotača
dodati ručicu sa sajlom za kočenje

Pri korištenju pazite da kotač nema lufta na ležajevima da se ne bi zdrobile kuglice. Također, treba dobro stegnuti vijke osovine.

Prepravku tački može lako izvršiti bilo koji bravar.

Tačke sa kočnicom koristimo već 20 godina i pokazale su se izvrsnim. Osobito kod betoniranja i prevoza tereta na nizbrdici.